Cum asigurati protectia informatiilor ?
Exista un protocol - SSL -, care protejaza informatiile transmise catre un server de Internet. Adresele paginilor de Internet care incep cu "http" sunt protejate prin acest protocol. Sistemul este utilizat astazi efectiv in toate tranzactiile codificate, bazate pe carti de credit, din cadrul comertului electronic.
Functiile principale ale sistemului de protectie sunt:
- confirmarea server-ului, astfel incat utilizatorii sa fie siguri ca au accesat pagina de Internet cautata
- crearea unui canal de comunicatie sigur, prin codificarea informatiilor transmise de la utilizator la server, astfel incat sa se bareze accesul hackeri-lor la date, in timpul transmiterii acestora.
SET este un nou sistem destinat asigurarii securitatii tranzactiilor pe Internet, efectuate prin carti de credit. De fapt, toate marile firme care au tangenta cu comertul electronic, ca Microsoft, Netscape, Visa si MasterCard si-au insusit sistemul SET.
Utilizand semnaturile digitale, SET va permite comerciantilor sa verifice identitatea cumparatorilor. Sistemul ofera protectie si cumparatorilor printr-un mecanism care transfera numarul cartilor de credit direct la emitentul acestora, pentru verificare si debitare. Astfel, comerciantul nu va vedea numarul cartii de credit a cumparatorului.
Ce modalitati de plata veti folosi?
Carti de credit:
Pana acum, cea mai utilizata modalitate de plata pentru produse si servicii oferite pe Internet este cea prin carti de credit. Cum se procedeaza? Clientul completeaza "online" un formular de comanda, specificand toate informatiile necesare despre cartea de credit. Cu cat aria de acoperire a comerciantului include mai multe tipuri de carti de credit, cu atat cresc sansele de sporire a vanzarilor prin largirea segmentului cumparatorilor potentiali.
O modalitate aparte de debitare a cartii de credit este asa-numitul "PIN Virtual". Serviciul "PIN Virtual" ofera un plus de securitate pentru clientii care ezita sa furnizeze informatii confidentiale pe Internet. Cum functioneaza acest serviciu? De fapt, se emite un nou cod PIN pentru cumparator, dupa ce acesta a furnizat numarul cartii sale de credit printr-un sistem de telefonie vocala. Astfel, cumparatorii vor utiliza PIN-ul Virtual in corelatie cu numarul cartii de credit. Pentru fiecare actiune de cumparare, se transmite posesorului de PIN Virtual un mesaj prin posta electronica, solicitandu-se confirmarea tranzactiei in vederea autorizarii comerciantului sa efectueze livrarea.
Pentru tranzactiile de valoare mica insa, comisionul relativ mare ce trebuie platit de catre comerciant constituie o bariera in utilizarea cartilor de credit ca modalitate de plata in comertul electronic.
Carti ATM / Carti de debit:
Aceste carti sunt foarte utilizate in Europa si sunt cunoscute sub numele de "EC cards". Avantajul major pe care il ofera comerciantului consta in costurile semnificativ mai mici aferente tranzactiilor, in comparatie cu cele efectuate prin intermediul cecurilor obisnuite.
Carti de cumparator:
Acestea au acelasi rol ca si cartile de credit - firmele emit astfel de carti de cumparator pentru angajatii lor in vederea cumpararii de produse si servicii din anumite domenii de afaceri. Volumul tranzactiilor derulate prin cartile de cumparator (40 miliarde de Euro in SUA, in 1998) va determina transformarea acestui gen de tranzactii in tranzactii de tip B-2-B pe Internet.
Cecuri electronice:
Cecurile electronice au aceleasi caracteristici ca si cecurile pe suport de hartie. In forma lui cea mai simpla, acest sistem necesita completarea de catre client a unui formular in cadrul magazinului electronic. Datele astfel furnizate vor fi transferate comerciantului, unde vor fi transpuse pe un cec obisnuit, prin listare la imprimanta pe formulare de cec necompletate. Dar, aceasta modalitate de plata se afla inca in faza incipienta.
Portofel digital:
Acesta poate fi definit ca fiind o aplicatie electronica de codificare care actioneaza ca un portofel autentic in timpul tranzactiilor din comertul electronic. Un portofel poate pastra pentru utilizator o informatie aferenta unei plati, un certificat digital pentru identificarea utilizatorului, precum si informatii despre livrare pentru a mari viteza de tranzactie.
Consumatorul beneficiaza de codificarea informatiei si, astfel, de protectia acesteia impotriva pirateriei; de asemenea, unele portofele vor insera automat conditii de livrare pe pagina comerciantului si vor oferi cumparatorului optiuni de plata prin cec sau numerar digital.
Comerciantii beneficiaza, la randul lor, de protectie impotriva fraudei.
In general, portofelele sunt gazduite pe PC-ul utilizatorului, dar exista versiuni recente care plaseaza portofelele pe server-ul emitentului cartii de credit. (Netscape si Microsoft aplica in prezent tehnologia portofelelor).
Portofelul digital este o alta solutie pentru asigurarea securitatii cartilor de credit. In procesul de initiere a portofelului, utilizatorul furnizeaza informatiile aferente cartii de credit si primeste in schimb un cod corelat cu cartea de credit. In timpul unei achizitii din cadrul unui magazin electronic, codul portofelului este decisiv pentru desfasurarea tranzactiei, care va fi verificata de catre firma emitenta a cartilor de credit.
"Debitarea electronica" (eCHARGE)
este un sistem care permite utilizatorilor sa incarce factura proprie de plata a convorbirilor telefonice, cu contravaloarea achizitiei facute prin Internet. Acest sistem este, deocamdata, accesibil doar comerciantilor din SUA si Canada, dar se prevede si o extindere spre Europa a sistemului.
Numerar digital:
Pentru utilizarea acestui sistem este necesar ca atat clientul cat si comerciantul sa detina un cont in banca emitenta. Asa-numita aplicatie electronica a portofelului, care coordoneaza si transfera numerarul digital, va fi furnizata de banca. Economiile acumulate in conturile curente sunt convertite in numerar digital si apoi transferate in "portofel", unde vor fi pastrate.
Metode de plata traditionale:
Sistemele electronice de plata sunt abia la inceput si multi clienti opteaza inca pentru utilizarea metodelor de plata traditionale, cum sunt cecurile pe suport de hartie, numerar la livrare sau numerar inainte de livrare, asa-numita comanda contra cost.
Variantele de comert electronic ofera avantaje punctuale, reciproce, care pot fi sintetizate astfel:
Avantaje pentru client:
- comoditate sporita
- optiuni multiple
- informatii usor de gasit
- pagini personalizate
Avantaje pentru comerciant:
- atragerea de noi clienti prin intermediul unui nou canal de distributie
- vanzari sporite catre clientii existenti
- vanzare la cerere
- cheltuieli reduse de inventariere si de operare
DE LA MARKETING LA VANZARI >>>
Pentru detalii privind serviciile noastre de web development va invitam sa ne contactati
prin formularul de contact, sau sa completati un formular de analiza a proiectului.
|